Zajímavá přednáška o historii z dob vzniku naší republiky

jcporotnisal 18besedabartonZastupitelé města Jičína za KSČM Petr Kebus a František Svoboda uspořádali u příležitostí 100. výročí vzniku Československé republiky zajímavou akci. V Porotním sále jičínského zámku vystoupil s přednáškou Miroslav Bartoň, pamětník a poslední předseda ONV  v Jičíně do roku 1990. Slovem zahájil předseda OV KSČM Jičín Petr Typlt, přivítal přítomné včetně předsedkyně KV KSČM Věry Žižkové.

Soudruh Bartoň připomněl okolnosti směřující k první světové válce a situaci na Jičínsku před rokem 1918. S fakty se seznamoval v jičínském archivu, vyslovil poděkování jeho řediteli Karlu Chutnému a historičce Haně Faistauerové, kteří mu ochotně vyšli vstříc při odkrývání historických pramenů a zapůjčení fotografií.

V dalším bloku vystoupili také Josef Skála, nyní představovaný jako marxista na volné noze, historik a publicista Jaroslav Štrait, europoslanec Jaromír Kohlíček a místopředseda ÚV KSČM pro ekonomiku Václav Ort. Pro přítomné bylo v salonku připraveno občerstvení.   (aja)