Královéhradecký kraj v kladných číslech

kraj hkPodle předběžných výsledků v roce 2018 hospodařil kraj s přebytkem cca 340 mil. Kč. Tento výsledek je velice pozitivní a byl dosažen mimo jiné zvýšenými daňovými příjmy a vlastním hospodařením.
Přes tento pozitivní výsledek nemůžeme být spokojeni s čerpáním FRR (Fond rozvoje a reprodukce) v loňském roce, kdy na rok 2019 se převádí cca 600 mil. Kč. Toto nečerpání je hlavně způsobeno celostátním nedostatkem projekčních a stavebních kapacit. Hlavní investice kraje – Náchodská nemocnice se daří plánovaně proinvestovávat. V letošním roce máme utratit za tuto stavbu cca 650 mil. Kč a dále se počítá rovněž s investicemi ve výši 1 mld. Kč na opravu silnic, z různých strojů, včetně „Evropy“.
Přebytek hospodaření nám umožní předčasně doplatit poslední část úvěru, a tím ušetříme odhadem 2,5 mil. Kč na úrocích. Kraj bude tímto krokem oddlužen a bude patřit mezi nejlepší v republice. Zbývající část prostředků bude přednostně směřována do oblasti investic kraje.
Petr Kebus
Člen finančního výboru Královéhradeckého kraje